Elizabeth Ebbink, stemcoach

Veel mensen hebben het knagende gevoel dat hun stem eigenlijk niet goed genoeg is 

  • Als je stem te zacht is word je niet gehoord.
  • Als hij onprettig klinkt sluiten mensen zich voor je inhoud af.
  • Als hij te saai is kunnen ze je niet volgen.
  • En als hij te lief is word je niet serieus genomen.

Het heeft allemaal niets te maken met je inhoudelijkheid, je gedrevenheid, je overtuigdheid. Maar het hindert je effectiviteit enorm.

Met mijn expertise hoor ik direct wat er aan de hand is: waar je stem blijft steken, en wat je daar aan kunt doen. Waarom je stem niet luider wil, of waarom je te afstandelijk klinkt – er zijn vaak simpele stemtechnische oplossingen voor. Je stem is gehoorzaam, hij drukt vaak ongemerkt en onbedoeld uit hoe je je voelt. Het is dan ook goed om je opvatting, je mening, je gevoel over wat je zegt (en tegen wie) te betrekken in de stemcoaching. Daarom is het handig dat ik psycholoog ben.

Al twintig jaar ontdekken mijn cliënten met mijn stemcoaching een nieuw gemak in het spreken, een nieuw gevoel van effectiviteit. Ze gebruiken dat in vergaderingen, presentaties of moeilijke gesprekken. Ze weten wat ze moeten doen voor een bepaalde bedoeling, een bepaald effect, en ze weten hoe ze dat kunnen doen.

Een cliënt kwam bij me met een zeer zachte stem. Ze was tot de conclusie gekomen dat ze geen haantje de voorste was, nogal verlegen, en dat ze heel goed zonder een luide stem kon. Twee weken na de eerste sessie kwam ze terug en zei “Ik bén helemaal niet verlegen! Ik zeg wat ik wil en iedereen hoort me! Dát is makkelijk!”

Elizabeth Ebbink is psycholoog (UVA) en operazangeres (Rotterdams Conservatorium). Als sopraan heeft ze tien jaar gezongen bij De Nederlandse Opera, en als solist werkte ze mee aan velerlei concerten en vrije producties.  Met haar achtergrond in het theater en als zanglerares heeft ze expertise in de techniek van de stem, maar ook in de techniek van het overbrengen. Het overbrengen van grenzen, inspiratie en warmte. Daarvoor schept ze een sfeer van moed en vertrouwen, waarin het een avontuur wordt om nieuwe stappen uit te proberen.

Ik werkte met allerlei mensen van allerlei bedrijven

 

Hoe ik psycholoog, zangeres en stemcoach geworden ben…

Ik was een zingend kind. Ik kan me niet anders herinneren dan dat ik mezelf met liedjes in slaap zong. Ik zong altijd op de fiets en mijn moeder hoorde me al van verre aankomen. Zelf vond ik dat heel gewoon, ik begreep niet waarom iedereen daarover opmerkingen maakte. lees hier verder

en zingen?

Vaak willen mensen mijn zangstem ook horen. Zingen vind ik heerlijk, maar mijn laatste seizoen bij De Nederlandse Opera (nu de Nationale opera) was 2003-2004, en ik studeer al jaren niet meer. Maar: Ik vraag jullie om uit je comfort zone te stappen, dus dan ga ik dat ook maar doen. Hier toch een heel oud filmpje uit 1998!  Video was toen iets heel bijzonders. Ik zong in een kleine productie, ‘I am a diva’, die ik samen met operaregisseur Jeroen Lopez Cardozo geschreven had. Dit is een repetitie opname, dus het applaus moet je er bij denken.

en schilderen?

Ik schilder al mijn hele leven: www.elizabethschildert.nl voor als je mijn schilderijen wilt bekijken

Partners

Elizabeth Ebbink is preferred supplier voor KPMG. Ze werkt ook regelmatig samen met verschillende partners

 

Testimonials

“De serie van 5 stemtrainingen hebben me enorm geholpen om een mooier geluid te produceren en veel meer bereik te krijgen. Ik zal er de rest van mijn leven plezier van hebben. Met een goede theoretische uitleg, veel voorbeelden en oefeningen was het best gemakkelijk om dit effect te bereiken. Het is plezierig om te merken dat je veel meer met je stem kunt dan je denkt. Er was ook veel aandacht hoe je stem op de luisteraar overkomt en hoe belangrijk juist deze mentale aspecten zijn. Hoogte, laagte, tempo, variatie, alles heeft effect. Fijn was dat ik na afloop van de sessie steeds een opname van de oefeningen toegestuurd kreeg. Dat was aan het begin wel confronterend, maar het helpt met de oefeningen en je kunt de vooruitgang goed meten. Elizabeth is een plezierige persoon die gemaakte afspraken nakomt. Van harte aanbevolen!”.
Joke Ederveen, consultant n.a.v. privé coaching

‘Jouw gereedschap deugt maar je gebruikt het niet goed’. Met die boodschap ga ik na mijn eerste bezoek aan Elizabeth naar huis. Daarmee heb ik de oplossing in eigen hand en met behulp van haar coaching zou ik tot resultaat moeten komen. Binnen 5 consults moet ik volgens haar mijn doel kunnen bereiken. Haar overtuiging dat goed gebruik van stemgereedschap te leren is en mijn wil om te verbeteren maakt het consequent oefenen een logische keuze. Met het oor van een vakvrouw weet ze na even luisteren precies de vinger op de zere plek te leggen: soms is het stemtechniek, een andere keer betreft het de combinatie van expressie en stemgebruik. Ze geeft feedback, laat zelf op wonderbaarlijke wijze de verschillende stemmogelijkheden horen en verbindt daar de juiste oefeningen aan. De samenwerking is buitengewoon plezierig en inspirerend. Er is een duidelijke klik, wat een bijzondere vrouw! De progressie is tastbaar, ik ben trots. Trots op Elizabeth en trots op mijzelf. En dat alles inderdaad binnen 5 keer.
Tineke van Maanen, 's Hertogenbosch n.a.v. privé coaching
‘De coaching die ik van Elizabeth Ebbink heb gekregen was kort (2 keer), maar krachtig. Elizabeth heeft een aanstekelijk enthousiasme, waardoor je snel geinspireerd raakt om te experimenteren met wat je met je stem allemaal doen kunt. Voor mij bleek dat veel meer te zijn dan ik me ooit gerealiseerd had. De coaching bestond vooral uit heel veel oefenen, maar begon met een korte uitleg over hoe de stem eigenlijk werkt. Niet ingewikkeld of lang, maar wel erg verhelderend.Alleen al daardoor vielen bij mij een paar kwartjes. De belangrijkste kracht van Elizabeth vond ik, dat ze in staat is om heel precies te luist eren naar hoe jij je stem gebruikt, en je daarna heel concrete aanwijzingen te geven hoe het anders zou kunnen. Het lukt haar om de essentie te benoemen op een zodanige manier dat je het direct snapt. Voor mij waren de resultaten verrassend groot – ik had niet verwacht dat ik zo snel zoveel verbetering zou bereiken. En trouwens ook niet dat ik zoveel plezier aan de coaching zelf zou beleven!’
Renée Kamphuis, Leek. n.a.v. privé coaching
De stemtraining die ik bij Elizabeth heb bijgewoond was voor mij een hele bijzondere ervaring. Allereerst voor de techniek en de professionaliteit waarmee ze haar ding doet. Ze weet waar ze het over heeft en dat straalt ze ook uit. De analyses zijn perfect, in elk geval waar het mij aanging. En ook practisch: ik kan er echt wat mee! Ook voor de volledigheid en de zorg waarmee ze het allemaal doet. Ze is heel intensief met je bezig. ook in de groepstraining voel je die persoonlijke aandacht, die echt op jou gericht is. En ik zag dat de anderen in de groep dat ook voelden. Het programma klopte. Tijdens de training is het vanwege de veelheid aan indrukken best lastig om aantekeningen te maken. Elizabeth stuurde na afloop een verslag, waarin ze de de hoofdlijnen van het geleerde ook nog eens uiteenzette. Dat maakt het ook echt af. Maar vooral zijn het de blijheid en het enthousiasme die de training ernergie en inhoud geven. Daar komt de artieste in haar boven. Daar heb ik veel van geleerd. Ik ga anderen over haar vertellen , want ik vond het abspoluut de moeite waard.
Peter Willemse, interim manager, Schilde (Belgie) n.a.v. de Open Zaterdag Stemtraining
‘Het werken met Elizabeth is een bijzondere ervaring. Als manager ben je continue bezig met coaching van je medewerkers maar jezelf ‘coachbaar’ opstellen is niet makkelijk. Elizabeth beschikt over de ervaring en persoonlijke vaardigheden om hier op een enthousiaste manier doorheen te komen. Vanuit een zeer persoonlijke aanpak, confronterend waar nodig, werk je samen aan je eigen doelstellingen. Voor mij was dit het bij elkaar brengen van de inhoud die ik als manager wil overbrengen samen met de vorm (stem, klank, presentatie). Het goed toepassen van je eigen stem en het bewust zijn van welke invloed je wijze van communicatie heeft, laten al snel in de praktijk leuke en zeer bruikbare resultaten zien. In een 1-op-1 gesprek meer rust uitstralen door het goed gebruiken van je stem en meer energie overbrengen in een presentatie aan een groep. Elizabeth brengt de potentie hierbij naar boven. De vijf stemcoaching sessies hebben mij persoonlijk en voor mijn rol als leidinggevende zeker een duidelijke stap verder gebracht.
Godfried Bogaerts, Directie Mirabeau B.V. n.a.v. prive coaching
‘Voor mij staat als een paal boven water dat deze Vocale Workshop een heel authentieke en opvallende aanvulling is op het standaard-assortiment presentatietrainingen. Ze heeft relevante expertise over te dragen en als workshop is dit heel geslaagd. Ik heb het gevoel er zelf veel van opgestoken te hebben. De combinatie van basistechniek en persoonlijke tips werkt heel goed.’
Bram Donkers, Overall Communications, Werkhoven n.a.v. de introductie workshop
‘De tip over het uitademen was waarschijnlijk voor mij een gouden tip. Ik herkende het ook meteen. Ik voelde die enorme bel van lucht die ik altijd binnen heb op het moment dat ik iets moeilijks moet gaan zeggen.’
A.C. Knegt, AMC Amsterdam n.a.v. introductie workshop
‘Elizabeth luistert op echt alle mogelijke niveau’s! Deze vakvrouw voelt achter wat ze hoort een enorm aantal dimensies en weet hier treffend op te reageren, over te doceren en terug te koppelen – met waar nodig een knipoog en altijd een glimlach!’
Hans Hansson, NLP coach, Ruurlo n.a.v. incompany training
‘Deze stemtraining heeft een zaadje gelegd voor goede veranderingen. Trainer was vakkundig positief en soms wijs. Zou graag vaker terugkomen om de zaken op te frissen.’
Marcel Monnink, VPRO, Hilversum n.a.v. incompany training
‘Elizabeth is de stemcoach trainer in de Master opleiding. Niet alleen is zij super met stemmen, maar ook een bruisende, energieke en krachtige persoonlijkheid die met liefde en zorg je maximaal laat resoneren met de harmonie van jezelf.’
Joost van der Ley, The Institute of Unconventional Wisdom, Hilversum